Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 75 cukru na pečeni (jemný)
  • 150g hrubě mouky
  • 1/2 Lžičky jedle sody nebo prasku do pečiva
  • 100g medu
  • 2 Lžičky vody
  • sníh ze 4 bílků
  • cca 2 lžičky perníkového koření (napr. Kotanyi) (jinak v kořeních do perníku se objevuji dle zvyklosti některé z násled. složek: pepř, skořice, anýz, zázvor, hřebiček, kardamom, nové koř., fenikl)
  • můžeme udělat z cukru karamel
  • na posyp: nastrouhaný perník

Postup přípravy:

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme 2 lžíce teplé vody, pak rozpuštěný med (je-li cukernatý, musí se ohřát). Dále přimícháme mouku s kořením a práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě v mírné troubě. (zpočátku více zprudka aby těsto vyběhlo; podle konkrétních podmínek lze těsto z vrchu přikrýt kusem alobalu) Hotový dort rozkrojíme na 3 placky (nařízneme nožem po okraji a zbytek režnou nití jako knedlíky). Slepíme krémem (který je popsán níže) placky k sobě (nezapomeňte nechat stranou krém na potření z vrchu a z boku. Pak potřeme krémem boky dortu a posypeme je strouhaným perníkem (např. pres cedníček na čaj - pozor práce pro 4 ruce!). Nakonec potřeme krémem vršek dortu a opět zasypeme perníkem. Necháme v chladu odležet asi půl dne aby sel medovník dobře krájel a vrstvy byly dobře spojené.

 

Krém do medovníku

Ingredience:

  • 1/4 l mléka
  • 2 navršené polévkové lžíce vanilkového pudingu
  • 15dkg cukru (opět jemný)
  • 15dkg másla
  • 8dkg strouhaných vlašských ořechů

Postup přípravy:

Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme ořechy a postupně vmícháme vychladlý puding z výše uvedeného množství mléka a pudingového prasku.

Od paní Jarmily Pánkové

You have no rights to post comments