Ingredience:
- 4 žloutky
- 75 cukru na pečeni (jemný)
- 150g hrubě mouky
- 1/2 Lžičky jedle sody nebo prasku do pečiva
- 100g medu
- 2 Lžičky vody
- sníh ze 4 bílků
- cca 2 lžičky perníkového koření (napr. Kotanyi) (jinak v kořeních do perníku se objevuji dle zvyklosti některé z násled. složek: pepř, skořice, anýz, zázvor, hřebiček, kardamom, nové koř., fenikl)
- můžeme udělat z cukru karamel
- na posyp: nastrouhaný perník
Postup přípravy:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme 2 lžíce teplé vody, pak rozpuštěný med (je-li cukernatý, musí se ohřát). Dále přimícháme mouku s kořením a práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě v mírné troubě. (zpočátku více zprudka aby těsto vyběhlo; podle konkrétních podmínek lze těsto z vrchu přikrýt kusem alobalu) Hotový dort rozkrojíme na 3 placky (nařízneme nožem po okraji a zbytek režnou nití jako knedlíky). Slepíme krémem (který je popsán níže) placky k sobě (nezapomeňte nechat stranou krém na potření z vrchu a z boku. Pak potřeme krémem boky dortu a posypeme je strouhaným perníkem (např. pres cedníček na čaj - pozor práce pro 4 ruce!). Nakonec potřeme krémem vršek dortu a opět zasypeme perníkem. Necháme v chladu odležet asi půl dne aby sel medovník dobře krájel a vrstvy byly dobře spojené.
Krém do medovníku
Ingredience:
- 1/4 l mléka
- 2 navršené polévkové lžíce vanilkového pudingu
- 15dkg cukru (opět jemný)
- 15dkg másla
- 8dkg strouhaných vlašských ořechů
Postup přípravy:
Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme ořechy a postupně vmícháme vychladlý puding z výše uvedeného množství mléka a pudingového prasku.
Od paní Jarmily Pánkové