Ingredience:

50g másla, 150g krupicový cukr, 1 lžička sody, 1 lžička skořice, 3 lžíce mléka, 3 lžíce medu

Toto rozpustíme za stálého míchání, čekáme až směs vzkypí. Poté ji dáme vychladnout

1/2 balíčku prášku do pečiva, 450g hladké mouky, 1 vejce

Krém: 1/2 l mléka, 5 lžic hladké mouky, Kostka másla (250g), Necelou 1/2 lžičky zrnkové kávy, Trocha rumu, Předem uvařené salko (vařit 2-3hod, poté nechat vychladnout, ale neotvírat)

Postup přípravy:

Uděláme si směs viz ingredience 1. směs necháme vychladnout a poté do ni přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a vejce.

Pečící papír nastříháme přesně na velikost dna plechu, aby se nám těsto při pečení nezkroutilo – 6ks. Těsto si rozvážím na 6 stejných kousků. Na pečícím papíře válíme těsto přes šansonovou kancelářskou folii. Těsto by se jinak přilepilo na váleček a jinak by jsme nedocílili stejných velikostí u všech placek.

Placky pečeme na 150ºC asi 10 minut. Po vyndání z trouby je položíme na rovný povrch a necháme je vychladnout a tím ztvrdnout. Mezitím si připravíme krém.

Krém: Mléko s moukou svaříme na kaši. Necháme ji vychladnout. Poté do ní pomalu bez hrudek všleháme změklé máslo, zrnka kávy, přidáme rum a nakonec salko. Do krému nemusíme dávat celé salko, stačí 3/4. Krém si rozdělíme rovnoměrně do 6 mističek, přičemž ale do jedné dáme více krému. Tato mistička bude na pomazání ze shora a z boku. Na tác skládáme placku, na ni namažeme krém z jedné mističky, to celé opakujeme u všech placiček. Vrch a boky hustě posypeme nastrouhaným perníkem a nasekanými ořechy, v poměru 1:1. Zabalíme do potravinové folie a necháme minimálně 36 hodin odležet v chodbě, kde je chladněji. Pozor ne do lednice.

Předehřátí trouby: 150ºC

10 minut každá placka

You have no rights to post comments