Ingredience:
500 g vepřových žebírek,1 čerstvé vepřové
koleno,250 g vepřového ramínka,500 g bůčku,1/2 líčka z vepřové hlavy,75 g medu,
nejlépe akátového,100 g cibule,250 g brambor,100 g mrkve,100 g malých
cibulek,350 ml červeného vína,200 ml sherry octa,500 ml podzemnicového oleje,300
ml telecího vývaru,1 lžíce (5 g) od každého - dobromyslu, tymiánu, šalvěje,
koriandru, muškátového oříšku, saturejky,1/2 svazečku pažitky,sůl a pepř
Postup přípravy:
Odříznout přebytečný tuk z masa a osolit a opepřit ho. Maso dobře osmažit v
oleji, nejdříve ramínko a žebírka a za deset minut přidat další druhy masa.
Vyjmout maso, slít skoro všechen tuk (uschovat na brambory) a na zbytku
osmažit na jemno pokrájenou zeleninu a bylinky s kořením. Přidat med a
zahřívat ho po 2 minuty a potom vše zalít octem s vínem a uvolnit jakýkoliv
přípek. Vrátit maso do kastrolu nejdříve tukem dolů a zalít ho vývarem.
Přivést k varu a vložit do předem vyhřáté trouby na 200°C. Péct nepřikryté
po 1 hodinu a 45 minut. Během pečení maso několikrát otočit. Nakonec tukem
nahoru. Zkontrolovat pomocí zapíchnutí jehly, je-li maso hotové (je cítit
jenom malý odpor při zapíchnutí jehly do masa). Vyjmout maso a zredukovat
tekutinu. Okořenit podle chuti. Maso nakrájet na kusy stejné tloušťky. Ohřát
šťávu před podáváním. Během pečení masa. Trochu osmažit malé cibulky.
Brambory okrájet do atraktivního tvaru (jako torpédo). Osmažit je v oleji do
měkka. Do polévkových talířů rozdělit maso, všechnu zeleninu a zalít to
šťávou. Nahoře vše posypat pažitkou.
You have no rights to post comments