Tento produkt se již neprodává.
Refraktometr s osvětlením - Catania D
Refraktometr Catania s osvětlením k určení obsahu vody v medu, cukroměr...
Refraktometr s osvětlením k určení obsahu vody v medu, měření cukernatosti. Med k měření musí být čirý a tekutý. Refraktometr je optický přístroj pracující na principu lomu světla určený k rychlému zjištění koncentrace vodních roztoků. Například ke zjištění obsahu vody v medu, cukernatosti v ovocné šťávě, nebo cukrovém roztoku. Přístroj má zabudovanou automatickou teplotní kompenzaci, proto při mírné změně teploty jej není potřeba seřizovat.
°Bx-BRIX - % Mas Sasch - cukroměr - tato stupnice
umožňuje odečítat váhová procenta koncentrace cukru ve vodě. Měří cukr a
vodu v %. rozsah Brix/ATC 58 - 92 %, Stupnice voda 12 - 26 % (1dílek=0,5°)
Přesnost měření činí 0.1%
(% obsah cukru - Mas Sacch - rozsah Brix/ATC 58 - 92 %),
Ačkoliv na první pohled vypadají všechny optické refraktometry stejně, liší
se v optické části. Každý typ má zabudovanou svou vlastní speciální
stupnici, na které vámi měřenou veličinu buď přímo odečtete anebo ji musíte
odvodit ze stupnice s univerzálními fyzikálními jednotkami. Měření je velice
snadné - na sešikmený skleněný hranol stáčí kápnout několik kapek kapaliny,
přiklopit průsvitné víčko, aby se kapalina po hranolu pěkně rozprostřela,
namířit hranol proti světlu a podívat se do okuláru. Díky refraktometru je
možné měřit téměř cokoliv, kdekoliv a u čehokoliv. Refraktometr na med,
kterým mohou potravináři i samotní včelaři změřit obsah vody v medy, podle
čehož se ve výsledku stanoví kvalita medu. Refraktometry, kapesní optický
refraktometr, měření indexu lomu
Refraktometr
Návod k použití refraktometru:
Refraktometr i med, který se měřit, by měl mít teplotu přibližně 20°C Při
používání přístroje byste jej měli držet v horizontální poloze. Zvedněte
průhledné víko a med umístěte a skleněný hranol tak, aby byl celý pokrytý
medem. Nezapomeňte promíchat nádobu s medem předtím než odeberete vzorek,
aby hodnota nebyla chybná, protože vzorek, se odebírá z vrchní vrstvy v
nádobě. Při aplikaci medu nepoužívejte ostré předměty, můžete tak poškodit
nebo poškrábat hranol. Ihned sklopte víko a změňte hodnotu. Na refraktometru
se nachází točící knoflík ke kompenzaci teplotního odchýlení.
Měření hodnoty:
Držte refraktometr horizontálně proti světlu (lampa nebo světlo) a pootočte
knoflíkem tak abyste měli přehled na stupnici. Nyní můžete lehce změřit
hodnotu tam, kde přímka protíná stupnici mezi tmavou a světlou částí v
zorném poli. Poté co jste změřili hodnotu je důležité, abyste očistili
hranol, víko hranolu vlažnou vodou, protože refraktometr může poškodit,
pokud by tam ještě zůstal zbytek medu.
Nezapomeňte že refraktometr je optický přístroj a musíte na něj být opatrní.
Vyhýbejte se: prudkým změnám, vlhkosti na skladovacím místě, agresivnímu
prostředí, kde přístroj skladujete, poškození pádem přístroje atd. Jednotky:
prostřední stupnice: Brix %, pravá stupnice: voda %.
Výrobek od německého dodavatele včelařských potřeb HEINDRICH
HOLTERMANN.