Povídání pro děti o včeličkách

Všechny včeličky, které létají kolem nás, se jednoho dne vracejí domů ze svých toulek. Bydlí ve včelích úlech, které připomínají velká království. V každém takovém království vládne hodná a moudrá královna, která je ze všech včeliček největší. Každá královna se o své včeličky pečlivě stará a včelky se zase starají o ni a poslouchají ji.

Časopis dTest testoval medy

Pokud by včely měly možnost zjistit, co se v dnešní době skrývá za slovem med, nevěřily by vlastním očím. Mstily by se svými žihadly, jak by jen mohly a udělaly by jen dobře, protože to, jak se dnes zachází s potravinami, zvláště těmi, které jsou nazývány jako zdravé, je na pováženou. Do medu se přidávají různá „éčka“, laciné sirupy a v některých bio medech naleznete i trochu pesticidů. Tuto zprávu přinesl D test, testující asi 17 různých značek medů, které jsou nabízeny dnešními supermarkety.

Včelařský kalendář leden

Práce včelaře v lednu: Může se zdát, že v lednu nemají včelaři se svými včelami žádnou práci. To však není úplně pravda. Včelaři nesmí zapomenout na odběr zimní měli. Odpovědný včelař také využije dlouhé zimní večeře k studiu nových (i starých) poznatků ze světa včel, které pak může zužitkovat při obhospodařování včelstev.

Pastování medu

Mezi perspektivními možnostmi jak se dá zvýšit prodej, stejně tak jako spotřeba, existuje upravování medu pastováním. Vznikne tím hmota, která je jemná, krystalická (krystalky jsou veliké zhruba 10 mikrometrů), má pastovitou konzistenci neměnící se vlivem skladování a snadno se maže.

Výroba medoviny (medového vína) - návod

Medovina je oblíbený alkoholický nápoj jenž si můžete vyrobit i samy doma. Zajímá vás tajemství jak si medovinu vyrobit. Přečtěte si náš návod jak vyrobit dobrou medovinu? Návod pochází z Výzkumného ústavu včelařského, s.r.o. Dol. Počítá s použitím dolských kvasinek, jenž můžete koupit v našem eshopu s včelařskými potřebami. Medovinu a medová vína můžete též zakoupit i na našem webu.

Nezapomínejte na dostatek vody - včelí krmítko - napáječka pro včely

Včely si běžně nosí vodu kterou potřebují ke svému životu sami z přírodních zdrojů. V jarních měsících ale včelstva zatěžuje, kdy pro nepřízeň počasí se některé včely nevrátí zpět do úlu a uhynou venku chladem. Tyto ztráty mohou být i dost citelné, čímž je ovlivněn i jarní rozvoj včelstva. Včelí napáječku si však samozřejmě můžete snadno vyrobit i samy doma. Možných konstrukcí je bezpočet, záleží co doma máte po ruce.


Odpařovače kyseliny mravenčí - léčení Varroázy

Ošetřovat včelstva proti varroáze až na přelomu podzimu a zimy znamená dovolit roztočům, aby poškodily tu nejcennější generaci včel - zimní včely, které zásadním způsobem ovlivní jarní rozvoj a první snůšku příští sezóny. Množení roztočů v létě můžeme výrazně omezit aplikací kyseliny mravenčí. Odpařovače i kyselinu máme v naší včelařské prodejně. Princip léčby vychází z faktu, že včely snesou mnohem vyšší koncentraci par kyseliny mravenčí než roztoči.

Čtení z podložky v podmetu

Poslední povinností při zazimovaní včelstev je vložení podložek do podmetu (dno úlu) koncem října nebo začátkem listopadu, prostě v době léčení včelstev. Včelař musí před zahájením proletu vytáhnout podložky z podmetu úlu. Podložky jsme na podzim vložili na dna úlu zejména ze dvou důvodů: aby se na podložce seskupily přes zimu uhynulé a na dno úlu spadlé mrtvolky včel, drobky víček medných zásob (meliva) a abychom si z jara ze stavu na podložce mohli utvořit dost jasný obraz o stavu včelstva přes zimu a při prvním průletu.


Kolik spotřebuje včelstvo zimní potravy?

Náš eshop včelařské potřeby vám přináší i aktuální a zajímavé články ze světa včelaření. Nastala zima a každý včelař si jistě říká jaká je v zimě asi tak spotřeba cukru na jedno včelstvo? V následujícím článku přinášíme včelařům poslední poznatky o zimní spotřebě zásob a informace jak zabránit smísení zbytků zimních zásob s prvním jarním medem? V článku vám přinášíme názory několika odborníků.

Strana 5 z 6