Adamcova dobra míra

Msgre. František Adamec, kněz a uznávaný včelař. Autor nejběžnější u nás používané rámkové míry, znalec úlové otázky a plemenného chovu. Od jeho narození uplyne v listopadu 150 let.

Stručná charakteristika základních včelích produktů - PYL.

Zrnka pylu jsou samčí pohlavní buňky rostlin. Aby se rostliny mohly rozmnožovat, potřebují dostat pyl na pestíky v květech. Hmyzosnubné rostliny využívají k tomuto přenosu hmyz. Tyto rostliny produkují více pylu, než bývá nezbytně potřeba pro dané opylení. Pyl, který je nadbytečný spolu s nektarem, se stávají lákadly, ale i odměnou pro opylovatele.

Jak si vyrobit jednoduchý vařák na vosk? 3 část.

Přinášíme vám třetí a poslední díl našeho seriálu, jak si doma vyrobit jednoduchý vařák na vosk. Tentokrát použijeme plastový zahradní sud na vodu o objemu 220 litrů. Uvidíte, že i tento velkokapacitní vařák na vosk je velice levná záležitost. Počítejte s celkovou investicí 1.500 – 2.500Kč Cena závisí na tom, zda použijete jeden nebo dva vyvíječe. Výhody a nevýhody opět posuďte sami.

Tentokrát si ukážeme, jak vyrobit opravdu velký, ale přesto velmi levný vařák. Třetí varianta pro Vaší inspiraci

Jak vyzimovat záložní matky

Během zimy, a hlavně při jarní prohlídce musí mnohdy včelař řešit, jak nahradit ztracenou matku. Pokud má v zásobě oddělek s kvalitní matkou, může lehce přidat celý oddělek, a tím nejen nahradit ztrátu matky, ale také posílit vyzimované včelstva. Máme-li však pěkné silné včelstvo a je potřeba nahradit jen matku, je její sehnáni problémem.

Následující rady platí i pro včelaře, kteří nechtějí navyšovat počty včelstev a zimovat oddělky s vyššími náklady pouze kvůli záložní matce. Zimovaní náhradních matek má své zákonitosti, jako je např. dostatek tepla, dostatek zásob, možné kladení matek apod.

Jak si vyrobit jednoduchý vařák na vosk? 2 část.

Připravili jsme pro vás druhý díl našeho seriálu, jak si doma jednoduše a levně vyrobit vařák na vosk. Dnes použijeme plastový barel o objemu 120 litrů. Sami se přesvědčíte, že výroba celého vařáku je velice levná záležitost. Výroba vařáku vás vyjde do 2.000Kč. Výhody a nevýhody posuďte sami.

Nyní si tedy postupně ukážeme, jak vyrobit větší ale přesto velmi levný vařák na vosk.

Co by měly splňovat nástavkové včelí úly.

Včelí úl může být hodnocen z více úhlů pohledu. Staré pořekadlo praví, že úl medu nepotí, druhá věc je, že úl je to nejdůležitější ve včelařském provozu a v životě včelstev. Pravda jako obyčejně je někde uprostřed. V podstatě úl svým prostorem a tvarem by měl vyhovovat zdravému rozvoji včelstva a včelaři by měl..

Jak si vyrobit jednoduchý vařák na vosk?

První díl seriálu o tom jak si můžete doma vyrobit jednoduchý vařák na vosk a to celé s investicí pouze pár korun. Výhody a nevýhody posuďte sami.

Abychom dokázali, že vyrobit si vlastní pařák na vosk není nijak drahá investice....

SOUTĚŽ O VYVÍJEČE SWISS BIENE

Vyrobte si vlastní vařák na vosk a inspirujte ostatní.

Soutěž o 10 parních vyvíječů od firmy SWISS BIENE. Pravidla jsou jednoduchá. Vyrobte si doma pařák na vosk za použití nějaké levné a běžně dostupné plastové nádoby. Nádoby by měla být z tuhého teploodolného plastu. Ideálně s atestem pro styk s potravinami.

Metoda monitoringu varroázy pomocí moučkového cukru.

Návod na použití monitorovací soupravy. Nedávno jsem zařadili do nabídky jednu letošní novinku a tou je Monitorovací souprava k zjištění varroázy, kterou najdete v našem eshopu. V tomto krátkém článku Vám trochu přiblížíme pracovní postup...

Strana 3 z 7